Suojaa ihosi auringon uv-säteiltä Halotin auringolta suojaavilla vaatteilla

Au­ringon ultra­vio­let­ti­sä­teily on iho­syöpien tär­kein riski­te­kijä. Kun UV-indeksi nousee yli kolmen, olisi iho suojattava auringon UV-säteilyltä. Suomessakin arvo ylittyy helposti aurinkoisena kesäpäivänä.
Suojautumiseen on tarjolla myös erilaisia aurinkorasvoja, mutta paras suojautumiskeino on vaatteet.


Iho­syöpä onkin yleisin syöpä­tyyppi valkoi­hoi­sessa väes­tössä, ja näi­den syö­pien ilmaan­tuvuus on kas­vanut vii­me vuosi­kym­me­ninä hälyt­tävän no­peasti. Suomessa kasvu on ollut naisten keskuudessa noin 14% ja miesten 4% (2019).

Vakavin haittavaikutus uv-säteillä on ihosyövät. Melanoomaan riski kasvaa etenkin silloin, kun iho palaa auringossa toistuvasti.

 

Ihosyövät lisääntyvät koko ajan. Trendi on nähtävissä kaikissa ihosyövissä ja myös nuorilla. Tarkkaa syytä ei tiedetä. Jokaisen syöpäriskiin vaikuttaa oma perimä, mutta sen merkitys valtaosalla ihosyöpäpotilaista on vähäisempi kuin auringon. On esitetty, että jopa 80–95 % ihosyövistä olisi estettävissä ihoa suojaamalla.

 Auringon uv-säteilyn vaarallisin vaikutus on tietenkin melanooma ja muut ihosyövät, mutta ihoaan varjelevien kannattaa muistaa myös vaikutus ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Aurinko on pahin ihon ikääntymisen merkkien, siis ryppyjen, pigmenttiläiskien ja esimerkiksi veltostumisen, aiheuttaja. Jopa 75 prosenttia ihmisen rypyistä johtuu auringosta.

Aurinkosuojavaatteet antavat tärkeän ennalta ehkäisevän ja tehokkaan keinon suojautua palamista ja ihosairauksia vastaan.

 

 

Lisää tietoa löydät alla olevasta linkistä:

https://www.wcrf.org/cancer-trends/skin-cancer-statistics/